Salam Ramadan Al Mubarak 1430 Hijrah

Hari ini 1 Ramadan 1430 Hijrah, umat Islam di Malaysia menyambut ketibaan bulan yang mulia dan penuh barakah ini secara sederhana. Malam tadi penulis telah berpeluang menunaikan solat fardu Isyak dan solat sunat Tarawih secara berjemaah di sebuah masjid yang berdekatan dengan kediaman.

Semasa penulis ingin mengambil wuduk, barulah penulis perasan bahawa tempat mengambil wuduk bagi jemaah lelaki yang biasa digunakan sedang dalam proses pengubahsuaian. Maka, ramailah jemaah lelaki yang perlu mengambil wuduk di luar masjid di mana kebanyakan paip air disediakan di situ.

Inilah kesannya apabila penulis jarang mengunjungi masjid pada hari-hari biasa. Ia adalah kerana pada hari-hari biasa penulis sibuk dengan urusan kerja atau peribadi yang menuntut diri ini pulang lewat ke rumah. Oleh itu jarang sekali penulis dapat berpeluang solat berjemaah dengan ahli kariah yang lain di masjid itu.

Namun, sesungguhnya bulan Ramadan mempunyai pelbagai keistimewaannya yang tersendiri. Apabila tibanya bulan Ramdan, rutin harian penulis boleh pula berubah. Penulis atau mungkin juga para jemaah yang jarang menjejakkan kaki ke masjid pada bulan-bulan yang lain, mula beramai-ramai menuju ke masjid dan surau. Penulis mempunyai banyak masa ke masjid untuk melakukan solat fardu dan solat sunat.

Pelik kan? Kenapa hanya pada bulan Ramadan sahaja penulis atau kita dapat meluangkan masa ke masjid atau surau tetapi apabila berakhirnya bulan Ramadan, kita pun berhenti melakukan ibadah di sana? MasyaAllah! Adakah ibadah puasa kita pada bulan Ramadan tidak dapat mentarbiahkan diri untuk terus istiqamah menunaikan solat di masjid atau surau? Adakah kita tidak mendapat keberkatan dan hidayah di bulan Ramadan sehingga kita terus bertukar kepada seorang individu yang melupakan masjid dan surau apabila berakhirnya bulan Ramadan? Wallahu’alam.

Penulis merasakan permasalahan ini dapat diatasi melalui azam yang kuat, disiplin dan kalbu. Jika kalbu kita percaya kepada janji-janji Allah dan takut akan azab Allah pada hari akhirat, nescaya kita mampu mengubah diri sendiri menjadi seorang insan yang bertakwa. InsyaAllah.

Pada kesempatan ini, penulis ingin mengucapakan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga segala puasa dan ibadah-ibadah kita yang lain pada bulan ini dilipat gandakan ganjaran pahalanya dan diberkati oleh Allah S.W.T. Amin. Ingatlah bahawa bulan Ramadan mempunyai 3 hikmah. Permulaan Ramadan adalah rahmat, pertengahan Ramadan adalah pengampunan dan pengakhirannya adalah terlepas daripada azab api neraka. Subhanallah.

Advertisements

One Response to Salam Ramadan Al Mubarak 1430 Hijrah

  1. thegunnerz berkata:

    salam ramadhan..tolong buang link afham di blog saudara..please..

    hazrul7 jawap:
    Permintaan saudara telah saya uruskan. Selamat berpuasa.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: