Bulan Sya’ban 1430 Hijrah telah sampai ke penghujungnya

Sudah lama penulis tidak mengemaskini entri di dalam blog ini kerana sibuk dengan kerja dan juga menghadiri kelas. Entri terakhir sebelum ini adalah pada 20 Jun 2009 yang lalu. Ini bermakna telah 2 bulan penulis meninggalkan blog peribadi ini tanpa sebarang catatan.

Pejam celik, pejam celik bulan Sya’ban 1430 Hijrah telah sampai ke penghujungnya pada hari ini. Esok seluruh umat Islam di Malaysia dan beberapa buah negara di dunia akan menyambut ketibaan bulan Ramadan pula. Begitu cepat masa berlalu. Tidak sedar yang kita akan melangkah ke bulan yang baru. Hari-hari yang dilalui dalam seminggu juga pantas ditinggalkan. Usia pula semakin meningkat dan bisa mendekatkan kita dengan kematian.

Pada masa yang sama, negara kita dan banyak negara di dunia telah dilanda dengan wabak penyakit influenza A H1N1. Ada yang menyebut dan memanggilnya penyakit selsema babi. Apa pun sebutan dan panggilan namanya, langkah berjaga-jaga telah diumumkan oleh pihak berwajib.

Wabak penyakit ini telah menyedarkan orang ramai tentang pentingnya menjaga kebersihan diri, makanan dan kawasan persekitaran. Ada sebabnya Allah S.W.T. menurunkan penyakit berjangkit kepada manusia agar mereka sedar dan menginsafi diri di atas perbuatan mungkar yang telah dilakukan. Ada hikmahnya juga mengapa Allah S.W.T. mengharamkan babi sebagai makanan umat Islam. Apabila penyakit seperti ini melanda, ia merupakan satu peringatan dan pengarajan kepada manusia yang ingin berfikir.

Sama-samalah kita muhasabahkan diri kerana yang baik itu datangnya daripada Allah, manakala yang buruk itu adalah kelemahan diri kita sendiri. Wallahu’alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: