Yusmadi kecewa dengan kenyataan Tun Dr Mahathir

Ahli Parlimen Balik Pulau, Mohd Yusmadi bin Mohd Yusoff kecewa dengan kenyataan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggelar pejuang bahasa sebagai pelampau bahasa baru-baru ini.

Menurutnya, fakta yang dikemukakan oleh Tun menunjukkan bahawa semenjak mentadbir negara sehinggalah kini, beliau seolah-olah memperlekehkan bahasa Melayu.

“Bahasa Melayu merupakan bahasa ilmu dan sikap yang ditonjolkan beliau berbeza berbanding pejuang bahasa Melayu yang bersungguh-sungguh memartabatkan bahasa ibunda,” katanya.

Yusmadi mendakwa, sikap Tun menggambarkan kegagalan kepimpinan beliau selama lebih 22 tahun sebagai Perdana Menteri di dalam mengangkat martabat bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu.

“Sikap beliau akan menghilangkan lagi keyakinan orang Melayu terhadap keupayaan bahasa mereka sendiri sebagai bahasa ilmu.

“Saya berharap Tun akan memohon maaf kepada pejuang bahasa yang berjuang tanpa mempunyai sebarang kepentingan tersendiri melainkan memartabatkan bahasa ibunda,” katanya.

Beliau juga menyedari dan memahami masalah pembelajaran anak-anak di luar bandar terutamanya tahap penguasaan Bahasa Inggeris yang masih lemah.

“Penguasaan Bahasa Inggeris murid sekolah rendah mahupun pelajar sekolah menengah masih berada di tahap kurang memuaskan malahan persediaan tenaga pelajar juga masih diragui.

Saya risau jika anak-anak bangsa akan tercicir dan menjadi mangsa akibat keputusan mengenai Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang bakal diumumkan nanti tanpa mengambil kira masalah yang dihadapi oleh sekolah-sekolah luar bandar,” katanya. Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: