Mogok lapar tiada dalam Islam, Nizar ajak ahli PAS puasa sunat 3 hari

Tiada mogok lapar dalam perspektif perjuangan Islam, sebaliknya manusia disunatkan berpuasa dan bermunajat kepada Allah supaya setiap urusan menjadi ibadah. Mogok lapar adalah suatu bentuk penyeksaan terhadap diri yang ditentang Islam dan tidak pernah dituntut dalam agama.

Sebaliknya, dalam perjuangan Islam, penganutnya perlu menjadikan perjuangan dan urusan sebagai ibadah sambil merujuk kepada amalan puasa dan berdoa.

Sebelum ini, Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming mengumumkan Pakatan Rakyat (PR) akan mengadakan mogok lapar selama tiga hari bermula hari ini bagi menyampaikan mesej agar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dibubarkan.

Mogok berkenaan akan diadakan di Wisma DAP yang terletak berhampiran Bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan Pejabat Menteri Besar, Exco dan DUN.

Sementara itu Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin mengajak seluruh ahli PAS untuk bersama-sama berpuasa sunat selama tiga hari bagi menunjukkan sokongan kepada usaha PR.

Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar berkata orang Islam digalakkan berpuasa sunat pada awal setiap bulan dan hari ini adalah 1 Jamadilakhir 1430 Hijrah.

Beliau berkata demikian kepada pemberita apabila ditanya rasional majlis mogok lapar pemimpin Pakatan Rakyat yang bermula hari ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: