Dr Chua Soi Lek Ketua Penyelaras BN bertaraf orang nombor dua

Dewan Tertinggi BN semalam melantik Timbalan Presiden MCA, Dato’ Seri Dr Chua Soi Lek sebagai Ketua Penyelaras BN bagi merampas semula negeri-negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat.

Ketika mengumumkan perkara itu, Pengerusi BN, Dato’ Seri Najib Tun Razak berkata, ia merupakan jawatan baru yang diperkenalkan untuk memfokus terhadap negeri-negeri yang bukan diperintah oleh BN.

Sementara itu, Presiden MCA, Dato’ Seri Ong Tee Keat berkata, beliau pernah dua kali mencadangkan Chua dilantik memegang jawatan tersebut. Beliau bagaimanapun menafikan bahawa pelantikan itu bertujuan untuk meredakan rasa tidak puas hati Chua yang dilihat dipinggirkan oleh pucuk pimpinan parti.

Sebaliknya, Ong menyifatkan tanggapan bahawa Chua dipinggirkan sebagai satu spekulasi semata-mata.

Penulis berpendapat bahawa jawatan yang diberikan kepada Dr Chua hanya sebagai orang nombor dua sahaja. Ini adalah disebabkan bahawa Pengerusi BN bagi negeri Kedah disandang oleh Dato’ Seri Mohd Shafie Apdal, Pulau Pinang diterajui oleh Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Perak diketuai oleh Dato’ Seri Dr Zambry Abdul Kadir, Selangor dipengerusikan oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Kelantan Dato’ Mustapa Mohamed.

Jadi, apa fungsi sebenar Ketua Penyelaras BN bagi tiap-tiap satu negeri tersebut? Adakah beliau bertindak sebagai panglima perang manakala Pengerusi BN negeri hanya bertindak sebagai ketua yang mengarahkan orang lain bekerja?

Jika Dr Chua berjaya menawan kembali negeri-negeri tersebut, beliau akan dipuji tetapi jika beliau gagal menjalankan tanggungjawab, mungkin ada hukuman yang bakal menanti.

Beliau dijangka tidak mampu untuk mengembalikan semula negeri-negeri yang dikuasai oleh Pakatan rakyat kepada BN. Adakah ahli-ahli MCA atau BN yang sudi memberi pertolongan kepada beliau nanti? Beliau akan melalui jalan yang penuh liku dalam melaksanakan misinya.

Mungkinkah ini salah satu cara untuk menyingkirkan beliau daripada parti dan juga kerajaan? Sejak akhir-akhir ini, beliau telah meluahkan rasa bahawa DUN Perak perlu dibubarkan. Beliau juga telah mengadakan pertemuan dengan Dato’ Husam Musa yang dilihat telah membelakangkan kepentingan parti MCA dan BN.

Jika semua perkara tidak lagi berpihak kepada dirinya, ke manakah hala tuju perjuangan beliau dalam arena politik nanti? Mungkinkah beliau akan menyertai salah satu parti gabungan di dalam Pakatan Rakyat? Hanya beliau sahaja yang mempunyai jawapannya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: