Tanpa pungutan suara, mana tahu rakyat Perak tidak inginkan pilihan raya?

“Kalau nak buat pilihan raya, kita sudah tahu apa kesudahannya…Pakatan akan menang jadi mengapa kita nak adakan pilihan raya?”

“Rakyat ‘sakit’ dengan pilihan raya…lagipun ia akan menggunakan wang yang banyak untuk pilihan raya.”

“Tak elok bila dunia asyik tengok kita sentiasa bertukar Menteri Besar di Perak.”

Kata-kata tersebut diluahkan oleh bekas PM Malaysia keempat. Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kesediaan BN untuk menghadapi pilihan raya negeri jika DUN Perak dibubarkan bagi menyelesaikan krisis politik di negeri itu.

Bekas Perdana Menteri itu juga berkata, rakyat hari ini sudah bosan dengan pilihan raya kecil. Beliau berpendapat, BN akan kalah jika DUN dibubarkan untuk memberi laluan bagi pilihan raya baru.

Ucapan beliau senada dengan pemimpin UMNO/BN yang lain. Pilihan raya baru tidak perlu diadakan, ianya akan membazirkan duit rakyat. Inilah mentaliti orang UMNO/BN pada hari ini, tidak sama seperti dahulu. Pada masa dahulu UMNO/BN cukup suka dan gembira untuk menyertai pilihan raya tidak kira pilihan raya kecil atau pilihan raya umum.

Tetapi sekarang, situasinya sudah berubah. UMNO/BN sebuah parti yang kuat di satu masa lalu kini dilihat takut untuk menghadapi pilihan raya dan berhadapan dengan undian rakyat.

Ia merupakan kesan penolakan rakyat terhadap UMNO/BN pada PRU12 yang lalu diikuti dengan 4 lagi PRK yang telah berlangsung di Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau di mana keempat-empat kawasan tersebut dimenangi oleh Pakatan Rakyat.

Untuk menyatakan bahawa rakyat sakit dan sudah bosan dengan pilihan raya adalah tidak adil. Di dalam laporan Bernama TV baru-baru ini, seorang Profesor di UKM telah menyarankan bahawa satu pungutan suara perlu dijalankan di negeri Perak bagi mengetahui sama ada rakyat inginkan satu pilihan raya baru ataupun tidak.

Perkara ini pernah berlaku di Aceh, apabila satu pungutan suara rakyat dilakukan untuk mendapatkan hasil majoriti sama ada Aceh ingin keluar dan merdeka daripada pemerintahan kerajaan Indonesia atau sebaliknya.

Bayangkanlah, Aceh sebuah daerah di Indonesia boleh mengadakan satu pungutan suara kepada semua rakyatnya, inikan pula negeri Perak. Sudah pasti tanpa pungutan suara, kita tidak tahu apa kehendak sebenar rakyat. Kita perlu kembalikan kuasa dan hak memilih pemerintah negeri di tangan rakyat, bukannya di tangan pemimpin politik yang berkepentingan!.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: