Dr Teng ditegur, kenapa Tun Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh tidak dibidas sama?

Tindakan Pengerusi GERAKAN Pulau Pinang, Dato’ Dr Teng Hock Nan yang mendesak Menteri Besar BN Perak, Dato’ Seri Dr Zambry Abdul Kadir supaya segera memohon pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak bagi membuka jalan mengadakan pilihan raya negeri telah dibidas oleh ADUN Kubu Gajah, Dato’ Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar.

Perkara ini bukannya pelik. Dr Teng mungkin hanya menyatakan pendapat peribadi beliau sahaja mengenai krisis politik di negeri Perak. Takkanlah ahli-ahli daripada parti komponen BN tidak boleh menyuarakan pendapat mereka masing-masing?

Jika mereka tidak boleh menyuarakan pendirian diri sendiri, UMNO kelihatan seperti tidak demokratik dan seakan menuju kepada sikap diktator kepada parti-parti gabungan mereka.

Tetapi apabila Tengku Razaleigh Hamzah menyatakan di dalam blog bahawa beliau menyokong DUN Perak dibubarkan, tidak ada seorang pun pemimpin yang menyanggah pendapat beliau. Beliau yang merupakan Ketua Bahagian UMNO Gua Musang dilihat mengeluarkan kenyataan yang tidak sealiran dengan UMNO/BN negeri Perak mahupun Pusat.

Manakala Tun Dr Mahathir pula dilaporkan pernah berkata bahawa tindakan UMNO/BN Perak gopoh ketika mengambil alih pemerintahan negeri daripada Pakatan Rakyat pada bulan Februari 2009 yang lalu.

Persoalannya, mengapa dua orang tokoh lama UMNO ini yang kadang kala mempunyai pendapat yang tidak selari dengan hasrat kerajaan di peringkat Pusat tidak pernah dibangkang langsung? Adakah kerana mereka ini dua nama yang besar dalam UMNO atau boleh dianggap kebal sehingga orang-orang UMNO tidak berani bersuara?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: