Zambry tokoh pejuang setaraf Mahatma Gandhi dan Nelson Mandela?

Zambry Kadir

Zambry Kadir

Menteri Besar BN Perak, Dato’ Seri Dr Zambry Abdul Kadir melihat dirinya ibarat pemimpin terkenal Mahatma Gandhi dan Nelson Mandela dalam menegakkan kebenaran di Perak.

Jelas Zambry, beliau dan rakan-rakannya yang lain akan meneruskan perjuangan menegakkan keadilan dan membela rakyat kerana ia adalah tradisi dan intipati perjuangan Barisan Nasional.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Mandela, seorang pemimpin kulit hitam berjuang untuk membebaskan rakyat Afrika Selatan dari cengkaman apartheid yang dipelopori oleh golongan kulit putih. Beliau memperjuangkan hak kesamarataan dan hidup tanpa diskriminasi kepada seluruh rakyat asal yang berkulit hitam.

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi

Manakala Mahatma Ghandi pula mengorbankan nyawanya untuk memastikan kemerdekaan India serta rakyatnya dapat hidup aman tanpa sempadan kasta dan agama.

Jadi, jika Zambry menganggap dirinya setaraf dengan dua orang pejuang rakyat tersebut, sila buktikan bahawa diri anda berada di tahap yang mana sekarang? Adakah anda sebagai seorang pemimpin mementingkan suara dan kehendak rakyat Perak terlebih dahulu? Di manakah kedudukan rakyat negeri Perak dalam diri anda, di tempat pertama atau kedua?

Jika anda mendengar denyut nadi kemahuan rakyat, mengapa tidak berani bubarkan DUN Perak? Andai anda tidak berani melakukannya, anggap sahaja impian anda untuk diletakkan sebaris dengan dua orang pemimpin ulung dunia itu sebagai satu angan-angan Mat Jenin.

Penulis beranggapan bahawa anda tidak layak berada di tahap tersebut kerana perbezaan diri anda dengan mereka umpama langit dan bumi! Usah bermimpi di siang hari kerana peribadi anda jauh panggang dari api.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: