Nizar mohon restu Sultan keputusan mahkamah

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dan Sultan Azlan Shah

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dijangka akan mengadap DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Shah secepat mungkin untuk memohon pembubaran DUN Perak.

Keputusan Mahkamah hari ini telah mengesahkan bahawa Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar sah Perak.

Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim juga mengarahkan supaya beliau membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak serta mengarahkan Dr Zambry Abdul Kadir dan enam Exco beliau mengosongkan jawatan mereka.

Dalam sidang akhabr beliau sejurus selepas keputusan mahkamah petang tadi, Nizar mengumumkan bahawa hari ini adalah hari paling bertuah bagi rakyat Perak kerana undang-undang dan perlembagaan negeri Perak telah di kembalikan kepada rakyat Perak.

Hakim Abdul Aziz disifatkan sebagai hakim yang berani dan bersemangat yang membuat keputusan untuk menegakkan keadilan. Nizar juga memanjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana telah memberi petunjuk dan hidayahNya hari ini.

Keputusan ini adalah tanda-tanda positif untuk memulihkan kembali pemerintahan Raja Berperlembagaan, Demokrasi Berparlimen yang boleh dimanfaat oleh setiap rakyat Perak.

“Sama ada Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat, kehakiman awam lebih afdal untuk menentukan kesejahteraan negeri dan rakyat Perak,” kata Nizar dalam kenyataan akhbar beliau.

Nizar akan membawa keputusan mahkamah hari ini untuk mengadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah untuk mendapat restu Sultan seperti berikut:-

1) Kesemua pertuduhan yang dibuat oleh Dr Zambry Abdul Kadir dan Exco beliau harus diteliti kembali dan tidak dikira sah sehingga kecuali sidang DUN pada 7 Mei lalu.

2) Mohon Zambry dan enam Exconya segera mengosongkan jawatan seperi yang diarahkan mahkamah hari ini.

3) Menggantung jawatan penasihat undang-undang Kerajaan Negeri Perak Ahmad Kamal Md Shahid dengan berkuatkuasa segera.

4) Mengadakan menyuarat Exco Perak dengan segera.

5) Membuat permohonan bahawa DUN dibubarkan seperti yang dicadangkan semasa sidang DUN bawah pokok pada 3 Mac 2009. Suara Keadilan Online

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: