Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar tidak dipecat, sebaliknya disingkirkan?

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin menggenggam tangan ke arah penyokong beliau di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Gambar diambil daripada laman sesawang mStar Online.

Mahkamah Tinggi Rayuan Kuasa-Kuasa Khas di sini hari ini diberitahu, Sultan Perak tidak memecat Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar, sebaliknya beliau disingkirkan daripada jawatan itu mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, berkata penyingkiran Nizar dilakukan mengikut peruntukan Perkara 16(6) Undang-Undang Tubuh Negeri Perak berikutan Nizar kehilangan kepercayaan daripada Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak.

Gani berhujah demikian dalam semakan kehakiman dikemukakan Nizar untuk mendapatkan pengisytiharan beliau masih Menteri Besar Perak yang sah.

Tapi, benarkah kesemua ADUN Perak telah hilang kepercayaan kepada Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak sebelum ini?. Kenapa tidak dilakukan undi tidak percaya di dalam sidang DUN?. Mengapa tiada keputusan sebulat suara pun diumumkan oleh Speaker DUN Perak?. Siapa yang pandai-pandai buat rumusan seperti itu?. Tidak semena-mena pemerintahan negeri Perak bertukar kepada BN pula pada 6 Februari 2009 yang lalu.

Nizar sendiri tidak pernah meletak jawatan sebagai Menteri Besar Perak. DUN Perak juga tidak dibubarkan atas perkenan Sultan Azlan Shah. Jadi mana mungkin beliau dilucutkan jawatan sebagai Menteri Besar?.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: