Dr Mansor Othman calon Pakatan Rakyat bagi pilihan raya kecil DUN Penanti

Dr Mansor Othman calon pilihan raya kecil DUN Penanti

Dr Mansor Othman calon pilihan raya kecil DUN Penanti, di sebelah kiri gambar ialah Dato' Seri Anwar Ibrahim manakala di sebelah kanan pula adalah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Dr Mansor Othman diumumkan sebagai calon Pakatan Rakyat dari Parti KeADILan Rakyat (PKR) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) N12 Penanti, Pulau Pinang, malam semalam.

Pengumuman tersebut telah dilakukan oleh Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Yayasan Aman, Penanti dalam bahagian Permatang Pauh kira-kira pukul 10 malam.

Dr Mansor yang pernah bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri. Beliau adalah seorang tokoh yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang akademik dan penyelidikan.

Beliau memiliki Ijazah Sains Politik dari Universiti Yale, Amerika dan Sains Kemasyarakatan dari Universiti Sains Malaysia (USM) serta pernah berkhidmat lebih 20 tahun sebagai Prof Madya dan Dekan Pusat Penyelidikan Dasar USM.

Sementara penglibatan dalam parti ialah sebagai Pengerusi Perhubungan PKR negeri Pulau Pinang yang pertama, pernah berkhidmat sebagai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pilihanraya Pusat (2006-2008) dan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi.

Pada pilihan raya umum 2008, beliau mewaili PKR dan bertanding di DUN Pulau Betong, Balik Pulau dan hanya kalah dengan 200 undi.

Kerusi DUN Penanti kosong berikutan perletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin 16 April lepas. SPR menetapkan hari penamaan calon pada 23 Mei dan hari pengundian pada 31 Mei depan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: