Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim saman Ketua Pesuruhjaya SPRM

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim-SPRM

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim-SPRM

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memfailkan saman terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dato’ Seri Ahmad Said Hamdan berikutan kenyataan berunsur fitnah terhadapnya.

Saman berkenaan telah difailkan melalui peguamnya, Sankara N Nair dari Tetuan S N Nair and Partners di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, petang semalam.

Dalam writ saman berkenaan, Abdul Khalid mendakwa dirinya difitnah ekoran kenyataan akhbar yang dibuat Ahmad Said pada 21 Februari 2009, yang bertajuk “There is evidence Khalid misused powers” yang ditulis oleh Audrey Dermawan dan diterbitkan The New Straits Times di mukasurat dua akhbar terbabit.

Dato' Seri Ahmad Said Hamdan

Dato' Seri Ahmad Said Hamdan

Menurut Sankara Nair, Ketua Pesuruhjaya SPRM, di bawah Akta SPRM tidak diberikan kuasa menyatakan kepada media mengenai hasil siasatan. Oleh itu, Ahmad Said didapati telah melanggar akta tersebut.

Dalam artikel berkenaan, Ahmad Said telah mendakwa Abdul Khalid telah terlibat dengan salah laku dana kerajaan negeri Selangor bagi membiayai pembelian 46 ekor lembu korban dan menyelenggara kereta.

Sankara menambah, kuasa mutlak untuk menentukan sama ada terdapat cukup bukti terletak pada Peguam Negara.

Tindakan Ketua Pesuruhjaya SPRM mendakwa Abdul Khalid telah terlibat dalam salah laku, dalam kenyataan rasminya pada 21 Februari 2009 lalu, merupakan satu serangan ke atas reputasi dan bertujuan memfitnah beliau.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: