PRK DUN Penanti: Mainan politik atau BN tidak yakin akan menang?

Mohon Restu Rakyat

Adakah BN akan Mohon Restu Rakyat sekali lagi di pilihan raya kecil DUN Penanti?.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak menyatakan perletakan jawatan bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin sebagai ADUN Penanti pada 16.04.2009 lalu sebagai satu mainan politik. Najib berkata, keputusan yang dibuat oleh Mohammad Fairus itu adalah satu keputusan politik.

Terlalu banyak masa, tenaga, wang ringgit dibelanjakan untuk pilihan raya kecil yang tidak perlu sebenarnya, adalah di antara luahan DS Najib. Beliau juga mengulas lanjut bahawa rakyat pada dasarnya tidak suka kepada pilihan raya kecil yang sengaja diadakan. Najib juga berkata, terlalu banyak ‘politiking’ yang berlaku dalam negara boleh menjejaskan tumpuan terhadap pembangunan negara.

Jika BN rasa mereka adalah sebuah parti yang kuat dan mendapat sokongan padu rakyat berbilang bangsa di Malaysia, DS Najib tidak harus memberikan pelbagai alasan jika mereka perlu menghadapi satu lagi PRK tidak lama lagi. Kata-kata yang dilontarkan seolah-olah menunjukkan bahawa beliau tidak yakin bahawa BN akan menang dalam perebutan kerusi DUN tersebut.

Atau, DS Najib sedar bahawa BN mempunyai pelbagai masalah yang harus diatasi terlebih dahulu seperti isu-isu Menteri Besar di Terengganu dan Perlis, isu TPM menyinggung perasaan ahli-ahli parti dalam MCA, isu MIC ingin menarik diri daripada menganggotai Kabinet dan lain-lain lagi.

Masalah dalaman parti-parti komponen BN seakan menunjukkan bahawa mereka tidak bersatu untuk menghadapi suasana politik di Malaysia. Sebaik-baiknya DS Najib memperkenalkan slogan Satu BN pula selepas ini.

Jangan berasa pelik kerana memang terlalu banyak politiking di negara ini. Jika tidak kerana politiking jugalah, tidak mungkin 3 orang ADUN yang dahulunya mewakili parti-parti gabungan PR melompat keluar menjadi ADUN Bebas manakala seorang lagi ADUN melompat masuk semula ke dalam parti asal beliau.

Apakah isu di negeri Perak bukan kerana satu keputusan politik juga?. Siapa yang memulakannya terlebih dahulu?. Tidak perlulah diulas panjang lebar kisah tersebut di sini. Biar rakyat Perak sahaja menjadi hakim sebenar dalam PRU ke 13 nanti.

Adakah BN akan Mohon Restu Rakyat sekali lagi dalam PRK DUN Penanti?. Berjayakah BN memenangi hati rakyat seterusnya menterjemahkan ia dalam bentuk undi yang memihak kepada mereka?. Rakyat Penanti pasti lebih mengetahui yang mana kaca dan yang mana permata.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: