Najib perlu laksana enam langkah pembaharuan

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyarankan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak melaksanakan enam langkah pembaharuan baru dalam tujuan menggerakkan konsep ‘One Malaysia, People First and Performance Now’.

Menurutnya, enam langkah pembaharuan ini dicadangkannya berikutan kejayaan Pakatan Rakyat (PR) dalam pilihan raya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau.

“Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah mengumumkan pihaknya akan mengadakan post mortem dalam mengkaji bagaimana PR dapat peningkatan dalam undi majoriti.

“Saya berpendapat daripada membuat post mortem berhubung kegagalan, seeloknya mereka melaksanakan enam langkah pembaharuan ini demi kejayaan konsep ‘Satu Malaysia’ yang diasaskan Najib,” katanya dalam kenyataan akhbar yang dihantar kepada media, semalam.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, langkah pembaharuan pertama yang perlu diterapkan Najib ialah membubarkan parti berasaskan kaum yang terdapat dalam Barisan Nasional (BN) yang mana UMNO hanya menjaga orang Melayu, MCA untuk orang Cina dan MIC bagi orang India.

“Beliau juga perlu menghapuskan Akta ISA daripada mengkajinya semula serta membebaskan tahanan ISA tanpa bersyarat.

“Najib juga perlu menghapuskan Akta Hasutan dan Akta Penerbitan dan Percetakan Akhbar dalam menyokong kebebasan akhbar dan memberi peluang kepada rakyat negeri ini dalam mengetahui maklumat yang bebas,” katanya.

Guan Eng berkata, Najib juga perlu menunjukkan kesungguhan dalam memerangi amalan rasuah serta mengamalkan sistem tender terbuka yang memberi peluang kepada semua syarikat.

“Langkah yang kelima ialah membantu rakyat negara ini dengan mengurangkan tarif bekalan elektrik, memberhentikan subsidi gas kepada syarikat persendirian serta menghentikan kenaikan bayaran tol melalui pembelian syarikat konsesi lebuh raya.

“Langkah terakhir yang perlu dilaksanakannya ialah memulangkan balik kuasa kepada rakyat dalam memilih pemimpin dengan memberi kebenaran kepada pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak,” katanya. Sinar Harian Edisi Utara

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: