Kemenangan tanda rakyat mahu DUN Perak dibubarkan

Nga Kor Ming

Nga Kor Ming

Kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah pimpinan Dato’ Seri Najib Tun Razak diminta untuk mendengar rayuan 2.4 juta penduduk Perak agar diberikan hak mereka untuk memilih kerajaan mereka sendiri.

Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming yang hadir dalam satu sidang media di Wisma DAP di sini semalam berkata, kegagalan BN untuk merampas kembali kerusi Parlimen Bukit Gantang dan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau menunjukkan kehendak rakyat yang mahukan kuasa pemilihan dikembalikan semula ke tangan mereka.

“Kejayaan yang dicapai di kedua-dua kawasan itu menunjukkan kejayaan paling besar yang pernah dicapai oleh Pakatan Rakyat (PR). “Untuk kejayaan ini kami harus mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada pengundi di dua-dua kawasan itu. Kami tabik dengan pengundi di sana,” katanya.

Manakala Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kulasegaran berpendapat bahawa pengundi di kedua-dua kawasan itu harus diberikan pujian kerana berani untuk mencari perubahan.

Menurutnya, walaupun pihak BN memberikan pelbagai inisiatif seperti barangan dan wang tetapi pengundi kini telah celik dan menolak kepimpinan yang diumpamakan seperti ‘biskut’ iaitu hanya nampak muka semasa pilihan raya.

“Saya sendiri melihat bagaimana seorang pemimpin MIC cuba menyogok pengundi India di sebuah estet termasuk di estet Alagar di Bukit Gantang.

“Mereka diberikan hamper bernilai RM200, beras, minyak masak, tepung, basikal dan sebagainya. “Persoalannya kenapa baru kini hendak beri sumbangan kenapa tidak dari dahulu,” katanya. Beliau berkata, rakyat bukan sahaja tidak terpedaya dengan helah ini BN malah mereka gembira dengan cara pemerintahan PR selama 10 bulan. Sinar Harian Edisi Perak

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: