Pakatan Rakyat tawan 2 ‘Bukit’, tewas di Batang Ai

Dato' Seri Nizar, S Manikumar dan Malcolm Mussen Lamoh

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, S Manikumar dan Malcolm Mussen Lamoh merupakan 3 orang calon yang menang dalam pilihan raya kecil di 3 buah kawasan yang dijalankan serentak pada 7 April 2009 yang lalu.

Parti-parti gabungan dalam Pakatan Rakyat (PR) iaitu PAS dan PKR masing-masing mencatatkan kemenangan dalam pilihan raya kecil di P059 Parlimen Bukit Gantang dan N25 DUN Bukit Selambau malam semalam.

Calon PR dari PAS, Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, memperolehi undi sebanyak 21,860 manakala calon BN, Ismail Safian pula hanya mendapat sejumlah 19,071 undi dan calon Bebas, Kamarul Ramizu Idris hanya berjaya mengumpul sebanyak 62 undi sahaja. Oleh yang demikian, Dato’ Seri Nizar telah diisytiharkan memenangi kerusi panas tersebut dengan majoriti 2,789 undi.

Di kawasan N25 DUN Bukit Selambau, Kedah pula, calon PKR yang merupakan seorang ahli perniagaan S Manikumar, telah menewaskan 14 orang pesaingnya dalam perebutan kerusi yang telah ditandingi sebanyak 15 orang calon. Pilihan raya kecil di kawasan tersebut telah mencatatkan sejarah baru dalam arena politik di Malaysia kerana ianya telah ditandingi oleh lebih daripada 2 orang calon sebagaimana kebiasaannya. Sejarah kedua juga dicipta apabila semua 13 orang calon Bebas hilang wang deposit sebanyak RM8,000 setiap seorang iaitu RM5,000 merupakan deposit sebagai calon bagi kerusi DUN manakala RM3,000 lagi adalah deposit untuk poster. S Manikumar (12,632 undi), telah berjaya mengatasi pesaing terdekat beliau iaitu Dato’ S Ganesan (10,229 undi) yang mewakili BN dengan majoriti 2,403 undi.

PR gagal melakukan kemenangan bersih dengan keputusan 3-0, kerana calon mereka Jawah Gerang dari PKR kalah kepada calon BN, Malcolm Mussen Lamoh. Jawah memperolehi 2,053 undi tetapi Malcolm pula mendapat 3,907 undi. Kedua-dua calon itu dipisahkan dengan 1,854 undi majoriti bagi menentukan siapa yang lebih layak menjadi ADUN Batang Ai.

Walaupun PR hanya berjaya mencatatkan keputusan 2-1 dalam ketiga-tiga pilihan raya yang telah dijalankan dengan serentak, keputusan yang diperolehi telah membuktikan bahawa angin perubahan telah melanda kebanyakan rakyat di Semenanjung Malaysia sejak PRU12 pada tahun 2008 yang lalu. Momentum tersebut masih dapat dikekalkan sehingga hari semalam dan mungkin juga pada masa akan datang.

Satu perkara yang perlu diambil berat oleh PR ialah melakukan gerak kerja dan berusaha lebih kuat untuk menarik sokongan rakyat di Sarawak dan Sabah agar mengalihkan sokongan mereka daripada BN. Jika ia boleh dilaksanakan, sudah pasti PR dapat memerintah kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri dengan majoriti 2/3 tanpa perlunya sejumlah Ahli Parlimen atau ADUN melompat ke arah kita untuk membentuk kerajaan yang stabil dan kuat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: