Dato’ Seri Nizar buktikan beliau tidak menderhaka kepada Sultan Azlan Shah

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam memberi kebenaran kepada Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin untuk mencabar kesahihan pelantikan Dato’ Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim telah membuat keputusan bahawa permohonan yang difailkan oleh Mohammad Nizar pada Ferubari lepas adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

Mohammad Nizar dalam permohonannya tidak mempersoalkan keputusan yang dibuat oleh Sultan Azlan Shah cuma mempersoalkan mengenai kesahihan pelantikan Zambry sebagai Menteri Besar Perak sahaja.

Peguambela Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah memberitahu bahawa soal Mohammad Nizar derhaka kepada Sultan Azlan Shah tidak timbul kerana Mohammad Nizar tidak pernah mempersoalkan kuasa Sultan.

Hakim Abdul Aziz juga bersetuju dengan hujahan Sulaiman bahawa Mohammad Nizar, dalam permohonannya juga menyebut tentang quo warranto (cara mana) bagi Zambry menunjukkan sebab di bawah kuasa mana beliau (Zambry) dilantik menjadi Menteri Besar yang sah.

Jelas di sini bahawa, Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin menjunjung tinggi kedaulatan institusi Raja-Raja Melayu amnya, terutama sekali kepada Paduka Seri Sultan Azlan Shah selaku Sultan Perak khasnya. Beliau langsung tidak menyebut tentang nama Baginda dalam afidavit tuntutannya di mahkamah.

Dato’ Seri Nizar ternyata tidak menderhaka seperti yang dilaung-laungkan oleh ahli-ahli UMNO dan BN di dalam media-media massa kawalan mereka. Semoga keputusan Mahkamah Tinggi KL ini menjadi pemangkin kepada pendokong PR untuk menepis segala tohmahan buruk kepada calon kita yang akan bertanding dalam PRK Parlimen Bukit Gantang.

Beritahu kepada semua pengundi Bukit Gantang bahawa Dato’ Seri Nizar adalah calon terbaik yang mewakili semua kaum bagi membawa suara mereka di Parlimen nanti. KEKALKAN KEMENANGAN UNTUK RAKYAT!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: