Kata dua Najib sudah terlewat

Salahuddin Ayub

Salahuddin Ayub

Peringatan Timbalan Presiden UMNO, Dato’ Seri Najib Tun Razak yang mahukan perubahan dilakukan dalam parti untuk meneruskan survival UMNO dilihat satu gesaan yang sudah terlewat ibarat ‘hari yang sudah Maghrib’.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Salahuddin Ayub berkata, masalah politik wang sama ada di peringkat akar umbi mahupun kepimpinan yang semakin menebal salah satu petanda bahawa kata dua ‘berubah atau rebah’ oleh Najib tidak akan mampu lagi untuk menyelamatkan UMNO.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata, teriakan kepimpinan tertinggi UMNO itu juga membawa maksud yang kedudukan UMNO ketika ini cukup kritikal dan menanti masa untuk berkubur dan terus jauh daripada hati rakyat negara ini.

“Bagi PAS kita melihat situasi ini sebagai satu pengajaran bahawa elemen tidak baik seperti politik wang yang diamalkan UMNO akan merosakkan parti, jadi PAS tidak akan sekali-sekali terjebak dalam masalah seumpama itu walaupun kita sudah berkuasa.

“Ini kerana tidak kira apa parti sekalipun, politik kotor yang diamalkan sudah pasti akan menyebabkan parti itu rebah dan tidak mampu bangkit lagi,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas saranan Najib kelmarin yang mahukan UMNO berubah serta berhenti daripada dikaitkan dengan politik wang dan sebarang amalan siasah yang tidak sihat bagi memenangi semula hati dan pemikiran rakyat, khususnya orang Melayu.

Gesaan itu juga dilontarkan lantaran hala tuju UMNO yang menyimpang jauh daripada perjuangan asal dan masalah politik wang menyebabkan sejumlah besar rakyat yang dahulunya bersama UMNO menukar haluan mereka.

Sementara itu, Ketua Penerangan Parti KeADILan Rakyat (PKR), Tian Chua menyifatkan laungan tersebut tidak akan mengubah ahli dan kepimpinan parti keluar daripada masalah politik wang.

Menurutnya, laungan yang sama pernah dibuat oleh bekas Presiden UMNO, Tun Dr Mahathir Mohamad sewaktu memimpin UMNO dahulu dan hingga ketika ini masalah politik wang dalam UMNO makin parah serta tidak menunjukkan petanda untuk dihapuskan.

“Sebagai orang biasa dari luar UMNO, saya melihat gesaan Najib tidak akan memberi kesan kepada UMNO.

“Bagaimanapun saya tidak mampu meramalkan sama ada parti ini akan rebah kerana di negara lain seperti Zimbabwe, parti yang mempunyai pelbagai salah laku dan ditolak rakyat masih membentuk kerajaan mereka,” katanya. Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: