BN punca pergolakan politik Perak – Dato’ Seri Nizar

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin

Pergolakan politik Perak pada hari ini dikatakan berpunca daripada Barisan Nasional (BN) yang merampas hak rakyat iaitu dengan mengambil alih pentadbiran di negeri itu.

Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, musibah dan tragedi di negeri Perak kerana kepimpinan BN yang merancang untuk merampas hak rakyat pada 5 Februari lalu.

Menurutnya, walaupun keadaan politik negeri ini huru-hara tetapi ia tidak menghilangkan semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat Pakatan Rakyat (PR).

“Musibah dan tragedi negeri Perak berlaku kerana kepimpinan BN yang merampas hak rakyat. Mereka merancang untuk berbuat demikian, sebab itulah Perak jadi huru-hara,” katanya dalam ucapannya sempena ceramah perdana di sini, kelmarin.

Beliau berkata, bagaimanapun pihaknya berpesan kepada rakyat supaya bertenang dan tidak bertindak di luar batasan.

Nizar yang juga Ahli Dewan Undangan (ADUN), Pasir Panjang berkata, jika rampasan kuasa seperti yang dilakukan oleh BN berlaku di luar negara sudah tentu akan menyebabkan berlakunya rusuhan kaum.

“Kalau rampasan kuasa berlaku di luar Perak atau di luar negara, sudah tentu rusuhan kaum akan berlaku. Tetapi kami tidak berbuat demikian dan rakyat cukup sabar bersama UMNO dan BN.

“Sekarang rakyat tidak mahu lagi bersama BN dan mereka telah korbankan 50 tahun menanti perubahan di bawah pimpinan BN,” katanya.

Menurutnya, rakyat Perak sedar dan bersedia menukar kerajaan serta menyokong pentadbiran PR dan mencapai kemenangan pada pilihan raya lalu.

Beliau turut memberi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada anggota polis yang memberi jaminan keselamatan kepada pemimpin PR pada malam ceramah perdana itu.

“Syabas kepada anggota polis kerana telah memberi jaminan keselamatan kepada kami. Mereka sudah menjadi sahabat baik kepada PR,” katanya. Sinar Harian Edisi Perak

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: