Ustaz Idris Ahmad calon Pakatan Rakyat di Bukit Gantang?

Ustaz Idris Ahmad

Ustaz Idris Ahmad

Anggota Jawatankuasa Kerja Pusat PAS, Idris Ahmad dijangka menjadi pilihan parti itu untuk mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang.

PAS akan mengumumkan calonnya malam ini – tiga hari lebih awal berbanding jadual asal.

“Idris dilihat sebagai calon paling sesuai bagi PAS dan Pakatan Rakyat bertanding di Bukit Gantang disebabkan beberapa faktor termasuk kerana beliau merupakan anak tempatan,” kata sumber kepada mStar Online.

Anak kelahiran Bukit Gantang ini telah bertanding di kawasan Parlimen Jerlun pada Mac 2008, tetapi tewas kepada Dato’ Mukhriz Mahathir.

Idris, 45, lulusan pengajian Islam dari Universiti Kebangsaan Malaysia, juga merupakan bekas Naib Ketua Dewan Pemuda PAS.

Beliau pernah mengajar di Institut Teknologi Mara (kini Universiti Teknologi Mara).

Idris, yang pernah bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Changkat Jering, merupakan antara empat nama terakhir yang telah dikemukakan oleh PAS Perak kepada pusat minggu lalu.

Changkat Jering merupakan salah satu kerusi Dewan Undangan Negeri dalam bahagian Bukit Gantang.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ahmad Awang berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat di Markas PAS Bukit Gantang, Air Kuning sebelum diumumkan nama calon di Simpang malam ini.

“Kami akan mengumumkan nama calon esok (hari ini),” kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.

Selain Idris, nama yang turut disebutkan ialah Ahmad sendiri, Setiausauaha Badan Perhubungan PAS Perak, Asmuni Awi dan Dato’ Seri Nizar Jamaluddin.

Bagaimanapun Ahmad dan Asmuni dikatakan telah menolak tawaran tersebut.

Sabtu lalu, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dato’ Mustafa Ali berkata, pihaknya akan mengumumkan calon pihaknya hari ini, bukannya 26 Mac yang disebutkan sebelum ini.

Kerusi Parlimen Bukit Gantang menjadi rebutan selepas penyandangnya, Roslan Shaharum daripada PAS meninggal dunia awal bulan lalu.

Mustafa yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, empat nama dicadangkan untuk bertanding pada pilihan raya kecil itu dan kesemua mereka merupakan anak tempatan.

Beliau berkata, PAS mengambil keputusan untuk mengumumkan lebih awal bagi membolehkan calonnya turun padang dan berkempen untuk menarik sokongan rakyat.

Pada 14 Februari lalu, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak mengumumkan bekas Ketua Penerangan UMNO Bahagian Bukit Gantang, Ismail Saffian, 48, sebagai calon BN.

Beliau juga merupakan anak tempatan lahir di Kampung Kubu. mStar Online

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: