Nizar rai hari jadi bawah Pokok Demokrasi

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sambut hari lahir

Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin menerima buah limau bali daripada seorang kanak-kanak sebagai hadiah hari lahir.

Hujan lebat tidak menjejaskan hasrat Pakatan Rakyat (PR) untuk menyambut kelahiran Dato’ Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang ke 52 di bawah Pokok Demokrasi di sini, petang kelmarin 17-03-2009.

Sambutan bersempena dengan genapnya satu tahun Nizar mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak yang ke 10 dihadiri lebih 50 tetamu termasuk wakil rakyat PR.

Dalam sidang medianya selepas majlis berkenaan, Nizar menyatakan pihaknya masih menunggu surat balasan dari Istana Kinta untuk membenarkan beliau masuk menghadap Sultan dan mempersembahkan tiga usul yang diluluskan semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) tergempar pada 3 Mac lalu.

“Kita telah hantar surat itu minggu lalu dan masih menunggu jawapan dari pihak istana. Jika kami masih tidak mendapat jawapan, surat kedua akan dihantar.

“Mungkin Tuanku tidak menerima surat pertama, jadi kami akan menghantar surat yang kedua,” katanya.

Mengulas mengenai permintaan sempena hari jadi, Nizar menyatakan beliau ingin melihat Perak menjadi sebuah demokrasi contoh di negara ini.

Nizar turut menjelaskan kenangan manis sepanjang menjadi Menteri Besar ialah dapat menyatukan semua kaum di bawah satu payung pemerintahan.

Ketika menjawab soalan adakah tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Behrang Jamaluddin Mohd Radzi dan ADUN Changkat Jering Kapten (B) Mohd Osman Mohd Jailu yang menjadi wakil rakyat bebas sehingga menyebabkan Barisan Nasional berkuasa di negeri ini dan menjadikan zaman gelap kepadanya, Nizar menjawab:

“Tindakan kedua-duanya itu merupakan kenangan pahit dan zaman gelap kepada mereka yang terbabit dan bukan bagi saya.

“Tiada kenangan pahit bagi saya, tetapi setiap hari yang berlalu merupakan hari yang menarik,” katanya.

Pada majlis selama satu jam itu, Nizar disambut dengan pemberian buah limau bali oleh seorang kanak-kanak dan cenderahati dari Ketua Biro Aduan Dewan Undangan Negeri Buntong, K Balakrishnan.

ADUN Pasir Panjang itu juga sempat menjamah telur merah dan memotong kek hari jadi selepas melaungkan perkataan ‘hidup rakyat’ bersama tetamu.

Berita asal : Sinar Harian Edisi Perak

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: