Kami tidak bermusuh dengan Sultan – MB Nizar

“Jangan sekali-kali tuduh kami mengkhianati Sultan. Kami tidak pernah memusuhi baginda, oleh itu tiada sebab kami menaruh kebencian terhadapnya.

“Musuh kami bukan Sultan. Musuh kami bukan Istana, tetapi Najib Tun Razak, kata Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Mohammad Nizar Jamaluddin semasa berceramah dalam rangka lawatannya ke seluruh negeri Perak di Sayong Tengah dekat sini kelmarin.

Tegasnya, Najib bersama UMNO-Barisan Nasional yang telah mengkhianati Sultan menggunakan “kuasa Istana” untuk merampas Kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang sah dari tangan rakyat.

Katanya, Najiblah yang merobek, merompak tiga orang ADUN Pakatan Rakyat dan menimbulkan kemelut krisis antara Sultan dengan rakyat Perak.

“Padahal semasa kami memerintah hampir sebelas bulan Pakatan Rakyat Perak, hubungan saya dengan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah cukup intim di mana pada setiap minggu saya datang mengunjungi Baginda. Begitu juga kemesraan saya dengan Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah cukup baik,” tegasnya.

Kerana itu, kata Nizar, mereka cemburu. Mereka tidak sanggup melihat pimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat Perak menguruskan kerajaannya dengan baik yang dapat diterima oleh Sultan dan pelbagai keturunan rakyat.

Katanya, UMNO-BN tidak sanggup melihat kempimpinan kami begitu menarik diterima rakyat berteraskan konsep tugasan dengan keadilan, ketelusan dan kebajikan.

Sehubungan itu Nizar menyeru saki-baki ahli UMNO supaya keluar daripada kerajaan haram sekarang dan masuk Pakatan Rakyat, kerajaan yang sah di sisi undang-undang.

“Jangan sokong kerajaan haram, DUN haram, Exco haram,” tegas Nizar.

Berita asal : HarakahDaily.Net

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: