Pemimpin UMNO perlu belajar sejarah

Dakwaan mengatakan PAS dan Parti KeADILan Rakyat (PKR) merupakan dalang kepada punca pergolakan politik di negara ini merupakan kenyataan dangkal daripada Naib Presiden UMNO, Dato’ Seri Mohd Ali Rustam.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub berkata, pemimpin UMNO perlu belajar sejarah sebelum menuduh pakatan pembangkang berbuat demikian.

Menurutnya, mereka juga jangan jadi hipokrit kerana sejarah membuktikan UMNO menjadi pelopor dalam menentang Sultan dengan mendesak supaya Akta Kekebalan Raja-Raja dimansuhkan.

“Jadi, jangan menuding jari kepada PAS dan Parti KeADILan Rakyat (PKR) dan tuduh kita jadi dalang kepada pergolakan politik yang berlaku hari ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Mohd Ali kelmarin yang mendakwa PAS dan PKR merupakan dalang kepada punca pergolakan politik semasa di negara ini.

Mengulas mengenai dakwaan tersebut, Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, UMNO dan Barisan Nasional (BN) sebenarnya yang menjadi merupakan punca pergolakan politik di negara ini.

“Jika kita lihat apa yang berlaku di Perak sekarang, siapa yang memulakan situasi berkenaan. Jangan berpura-pura tidak mengetahui sejarah yang berlaku di negara kita.

“Malah, kita (PAS dan PKR) tidak pernah mempunyai rekod sama ada derhaka atau menentang Sultan atau kerabat diraja seperti yang didakwa oleh mereka,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Selangor, Yaakob Sapari berkata, dakwaan Mohd Ali itu dilihat sebagai satu propaganda politik yang sering dimainkan oleh Barisan Nasional (BN).

“Mereka seolah-olah ketandusan idea untuk menarik perhatian rakyat sebab itu beliau keluarkan kenyataan sedemikian. Saya nasihatkan supaya beliau (Mohd Ali) belajar semula sejarah negara ini.

“Cuba lihat sejarah, ketika Tun Dr Mahathir meminda Perlembagaan untuk mengurangkan kuasa Raja-Raja Melayu dan kita tengok banyak artikel-artikel di dalamnya menghina Raja-Raja. Jadi, siapa yang derhaka kepada Sultan?” katanya.

Menurutnya, Sultan serta kerabat diraja tidak sepatutnya ‘diheret’ ke dalam kancah politik sebaliknya menyerahkan kepada rakyat untuk memilih pemimpin mereka sendiri.

“Biar pilihan raya yang tentukan siapa yang layak ‘pegang’ Perak dan jika ia (pilihan raya) dibuat pasti tidak akan berlaku situasi yang terjadi seperti sekarang,” katanya.

Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor, Mazli Saring berkata, kenyataan Mohd Ali tidak lebih untuk meraih populariti menjelang pemilihan UMNO hujung bulan ini.

Sumber berita : Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: