Najib bakal PM terakhir

Pakatan Rakyat (PR) mendakwa Dato’ Seri Najib Tun Razak bakal menjadi Perdana Menteri terakhir kerajaan Barisan Nasional (BN) sekiranya Timbalan Perdana Menteri itu tidak dapat memenuhi harapan rakyat selepas mengambil alih tampuk pemerintahan daripada Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Setiausaha DAP, Lim Guan Eng berkata, Najib yang bakal ditabalkan sebagai Perdana Menteri keenam negara hujung bulan ini perlu bersedia menjayakan dan melalui lima cabaran utama sekiranya mahu rakyat menerima kepimpinan beliau.

Menurutnya, cabaran pertama adalah untuk mengembalikan amalan prinsip demokrasi di negara ini selepas kejadian di negeri Perak yang didakwa Pakatan Rakyat (PR) sebagai satu rampasan kuasa daripada kerajaan BN.

Beliau berkata, kredibiliti Najib sebagai bakal Perdana Menteri tercalar dengan keadaan di Perak kerana mendakwa Pengerusi Badan Perhubungan BN Perak itu adalah perancang utama kepada adegan rampasan kuasa itu.

“Demokrasi sepatutnya prinsip undang-undang di mana majoriti mengatasi minoriti, ini (keadaan di Perak) merupakan fakta jelas beliau telah melanggar prinsip amalan demokrasi,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, semalam.

Kedua, katanya, Najib perlu mengembalikan kekayaan hasil bumi negara ini kepada rakyat di mana hasil kekayaan Petronas yang mengaut keuntungan beratus bilion wajar disalurkan kepada rakyat Malaysia.

“Ketiga, Najib perlu bersedia untuk menghormati dan meningkatkan kualiti, kuantiti peguam dan pegawai undang-undang serta memantau proses undang-udang di negara ini.

“Beliau harus memastikan sesiapa sahaja terlibat dalam kes berprofil tinggi dikenakan tindakan. Contohnya isu pendedahan video Lingam, kenapa tidak ada tindakan sampai sekarang?” katanya.

Menurutnya, peranan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga katanya perlu diperhalusi lagi kerana mendakwa ketika ini suruhanjaya itu membuat penyiasatan terpilih untuk kepentingan pihak tertentu sahaja.

Menurutnya, Najib juga perlu perlu bersedia membersihkan isu rasuah dan kroni-kroni dalam BN dan UMNO.

“Beliau mempunyai pilihan sama ada mahu membersihkan rasuah dan kroni-kroni walaupun menanggung risiko melenyapkan BN dan UMNO atau tidak berbuat demikian untuk menyelamatkan BN dan UMNO tetapi memusnahkan negara ini,” katanya.

Guan Eng berkata, Najib selepas menjadi Perdana Menteri nanti perlu bersedia meletakkan perpaduan dalam negara di tahap tertinggi.

Sumber berita : Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: