DUN Perak cipta rekod baru dunia berdasarkan slogan Malaysia Boleh!

Hari ini sejarah tercipta di negeri Perak khasnya dan juga negara Malaysia amnya. Sidang tergempar DUN Perak tidak dapatkan diadakan di dalam bangunan Perak Darul Ridzuan disebabkan ianya ditutup kepada orang ramai dan terdapat ramai anggota polis dan FRU yang berkawal di hadapan pintu utama bangunan tersebut pagi tadi.

Walaubagaimanapun, sidang tergempar itu berjaya juga diadakan apabila tempatnya telah beralih di bawah pokok di kawasan letak kereta berhampiran bangunan sekretariat kerajaan negeri di Ipoh.

Sebelum ini, belum pernah kita mendengar apatah lagi melihat sidang DUN dibuat di luar kawasan bangunan yang telah dikhaskan. Tetapi hari ini rakyat Perak dan Malaysia telah berjaya mencipta satu rekod dipercayai rekod dunia, kerana belum ada satu negara pun yang pernah mengadakan satu sidang di bawah pokok! Inilah semangat Malaysia Boleh yang tulen.

Difahamkan beberapa orang wartawan daripada media asing juga turut serta mengikuti perkembangan politik yang berlaku di Perak pagi tadi. Mana kita nak letak muka jika berita ini tersebar ke serata dunia dan boleh ditonton oleh berjuta-juta orang? Malulah bila jadi macam ni.

Perkara ini tidak akan terjadi jika negara kita mengamalkan prinsip-prinsip demokrasi mengikut perlembagaan yang sebenar. Apa yang telah berlaku biarkan sahaja ia berlalu. Yang pasti tarikh hari ini akan dicatat dalam lipatan sejarah politik negara untuk ditatap oleh anak, cucu dan cicit kita pada masa akan datang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: