UMNO rampas hak rakyat: Nizar

Lebih 15,000 orang berkumpul untuk mendengar ceramah perdana yang disampaikan oleh bekas Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin yang diadakan di Perkarangan Pejabat PAS Kawasan Pokok Sena pada malam terakhir Ekspo Pertanian dan Produk Halal di sini, kelmarin.

Sambutan daripada masyarakat berbilang kaum itu dianggap sebagai isyarat yang jelas bahawa Ir Nizar merupakan MB yang sah dan mewakili rakyat Perak bukan dakwaan kosong Pakatan Rakyat.

Semasa menyampaikan ucapan Nizar banyak menyentuh isu-isu semasa yang berlaku di Perak serta kerakusan UMNO merampas Perak tanpa mengira dengan apa cara sekalipun.

“Apa yang dilakukan Barisan Nasional (BN) adalah sesuatu kekejaman merampas hak rakyat dengan mengetepikan undang-undang perlembagaan dan merampas amanah rakyat dalam pilihan raya lalu yang diberikan kepada kerajaan Pakatan Rakyat (PR).

“Dalam setiap perlawanan termasuk perlawanan dalam politik, kalah atau menang adalah perkara biasa, namun apa yang berlaku di Perak strategi digunakan BN adalah secara kotor dan tidak adil di sisi undang-undang negara,” katanya.

Nizar berkata, selama 51 tahun UMNO memerintah negara, mereka melakukan satu pembohongan besar terhadap rakyat.

“Sebanyak 12 kali pilihan raya mereka tidak pernah kalah di negeri Perak namun pada pilihan raya umum lalu mereka tumpas, tetapi selama 10 bulan PAS menerajui Perak mereka (UMNO) membuat pelbagai kekecewaan untuk merampas semula kuasa mentadbir negeri.

“Saya mencabar kerajaan yang ditubuhkan di Perak secara haram sekarang agar mengadakan pilihan raya dan biar rakyat yang memilih siapa yang harus menerajui Perak sekali gus dapat memuaskan hati setiap pihak dan adil buat rakyat,” katanya.

Turut sama menyampaikan ucapan dalam majlis itu ialah Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar, Timbalan Presiden PAS dan Dato’ Husam Musa.

Ceramah tersebut mendapat kerjasama yang baik daripada peniaga dan orang ramai serta pegawai keselamatan yang dihantar untuk membantu kesesakan lalu lintas.

Sumber berita : Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: