MB Selangor dedah Dr Khir terima Harrier dari PNSB

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan kesalahan Menteri Besar terdahulu, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo dalam sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Selangor, Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB).

Menurutnya, Dr Khir didakwa mendapat faedah dan imbuhan selaku Pengerusi PNSB termasuk kemudahan kereta berjenama Toyota Harrier, bersama pemandu tetapi perkara itu didakwa gagal diisytiharkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Beliau berkata, turut dikesan adalah penyelenggaraan dan kemudahan petrol untuk kenderaan tersebut telah ditanggung oleh PNSB tetapi tidak menyatakan kemudahan yang diberikan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang itu dalam borang taksiran (EA) yang diserahkan anak syarikat kerajaan negeri itu sebelum ini.

“Selama beberapa tahun PNSB ada memberikan faedah dan keuntungan kepada pekerjanya termasuk Pengerusinya, Ahli Lembaga Pengarah dalam bentuk barangan atau wang tunai, atau dua bentuk pemberian tersebut.

“Antaranya, kereta dan pemandu untuk Ketua Eksekutif, Pengarah, Pengurus Kanan dan Pengurus manakala faedah melancong di dalam dan luar negara diberikan kepada semua kakitangan,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian semalam.

Perkara tersebut katanya, antara dikesan sekumpulan penasihat lantikan MBI (Perbadanan Menteri Besar) yang kini sedang melakukan penilaian terhadap prestasi PNSB.

Abdul Khalid berkata, PNSB juga dikesan tidak mengisi borang EA bagi mengisyhtiharkan keuntungan beberapa tahun lalu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

“Sehubungan itu, MBI semalam telah mengarahkan PNSB supaya menyerahkan senarai lengkap faedah dan kemudahan yang diberikan kepada pekerjanya pada tahun lepas kepada LHDN,” katanya.

Abdul Khalid meminta kakitangan PNSB agar bersabar dan menunggu LHDN menaikkan tambahan cukai bagi individu yang berkaitan berikutan pengurusan PNSB yang tidak mengisytiharkan pendapatan dalam borang EA sebelum ini.

Sebelum ini Abdul Khalid mendedahkan Lembaga Pengarah PNSB sekarang mendapati terdapat kepincangan dalam pembelian hartanah ‘Al Marwa Tower Makkah’ di bawah nama menteri besar ketika itu, Dr Khir – yang dibangkitkan oleh auditor luar.

Abdul Khalid juga mendakwa pembelian 12 unit pangsapuri itu melibatkan transaksi RM25 juta, sedangkan lembaga pengarah didakwa meluluskan RM8 juta untuk membeli lima unit tersebut.

Sumber berita : Sinar Harian

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: