P059 Bukit Gantang: suara rakyat bakal diterjemahkan dalam peti undi?

Ahli Parlimen PAS yang mewakili kerusi P059 Bukit Gantang, di negeri Perak iaitu Roslan Shaharum, meninggal dunia hari ini. Perkara ini disahkan oleh Setiausaha Agung PAS, Dato’ Kamaruddin Jaffar dan Ketua Penerangan PAS, Dato’ Mahfuz Omar.

Allahyarham diserang sakit jantung ketika sedang berbasikal dekat rumahnya di Changkat Larang, Batu Gajah pagi tadi. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Safiah Harun bersama 10 orang anak.

Berikutan kematian Allahyarham, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka akan mengumumkan satu pilihan raya kecil bagi kawasan P059 tersebut dalam tempoh 60 hari. P059 Bukit Gantang mempunyai 3 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu N13 Kuala Sepetang, N14 Changkat Jering dan N15 Trong.

Dalam pilihan raya umum lalu, Allahyarham Roslan mengalahkan Bendahari Umno, Dato’ Azim Mohd Zabidi dengan majoriti 1,566 undi. Allahyarham Roslan mendapat 20,015 undi manakala Abdul Azim menerima 18,449 undi. Manakala calon Bebas, M Morgan mendapat 872 undi. Bukit Gantang merupakan kerusi Parlimen majoriti Melayu, dengan 27 peratus pengundi Cina dan 10 peratus pengundi India.

Nampaknya keadaan politik di negeri Perak semakin menarik untuk diikuti. Selain daripada isu siapa kerajaan sebenar yang berkuasa di negeri tersebut, berita pilihan raya kecil P059 bakal menyaksikan suara rakyat sekali lagi akan diterjemahkan dalam peti undi tidak lama lagi. Adakah kemarahan rakyat Perak sama ada yang menyokong pimpinan Pakatan Rakyat ataupun BN akan reda berikutan kemelut politik di sana? Sama-sama kita tunggu, lihat dan nantikan bersama-sama.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: