Indonesia keluarkan fatwa pengharaman merokok, Malaysia pula bagaimana?

Perokok-perokok dan pihak pengurusan industri tembakau di Indonesia membidas langkah majlis ulama negara itu yang mengharamkan merokok. Bagaimanapun, aktivis kesihatan menyambut baik pengharaman tersebut tetapi menyatakan kerajaan perlu melakukan lebih banyak usaha bagi menghentikan amalan merokok.

Majlis Ulama Indonesia sebelum ini mengeluarkan fatwa bahawa merokok di tempat awam adalah haram. Wanita serta kanak-kanak yang merokok turut dikategorikan haram. Merokok merupakan amalan meluas di Indonesia. Harga rokok di negara itu adalah antara termurah di dunia di mana ia dijual kira-kira AS$1 atau bersamaan RM3.58 satu kotak.

Fatwa itu turut dibidas oleh syarikat tembakau di negara itu kerana pengharaman dijangka menyebabkan permintaan rokok bakal berkurangan.

Aku sokong fatwa pengharaman merokok yang dibuat oleh Majlis Ulama Indonesia. Merokok bukan sahaja membahayakan kesihatan, membazir wang malah membeli dan menghisap rokok samalah seperti kita menyumbang kepada keuntungan syarikat-syarikat milik Amerika Syarikat-Israel. Tidakkah para perokok bersimpati dengan nasib semua rakyat Palestin? Jika anda bersimpati dengan mereka berhentilah merokok mulai sekarang!.

Aku juga masih menanti fatwa yang akan dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Adakah mereka akan mengeluarkan fatwa yang sama dengan negara jiran tersebut? Walaupun kerajaan telah melancarkan kempen Tak nak! tidak berapa lama dahulu, ia seolah-olah tidak berkesan untuk mendidik perokok daripada menghentikan tabiat yang tidak memberi faedah kepada tubuh mereka.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: