PTPTN: kaji bayaran pinjaman Diploma dan Ijazah serentak

Dato' Dr Mohd Shahrum Osman

Dato' Dr Mohd Shahrum Osman

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengkaji kemungkinan membolehkan peminjamnya membayar pinjaman bagi dua akaun iaitu Diploma dan Ijazah secara serentak menerusi kaedah potongan gaji.

Pengerusi PTPTN, Dato’ Dr Mohd Shahrum Osman, berkata pihaknya akan meneliti perkara berkenaan dan melihat kesesuaiannya berdasarkan peraturan dan undang-undang yang termaktub mengikut Akta Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566).

“Kita akan kaji perkara ini berdasarkan kepada peraturan sedia ada, malah kita akan merujuknya kepada penasihat undang-undang sebelum mengambil sebarang keputusan.”

“Jika ia dilaksanakan, ia akan memudahkan peminjam PTPTN membuat bayaran bagi kedua-dua akaun.”

kata Pengerusi PTPTN itu lagi.

Ketika ini, peminjam yang mahu membuat bayaran menerusi potongan gaji hanya dibenarkan untuk membayar bagi satu akaun iaitu untuk Diploma saja, manakala untuk pinjaman Ijazah pula terpaksa melakukannya berdasarkan dua pilihan, sama ada secara manual iaitu dengan membayar di kaunter PTPTN dan bank tempatan ataupun menerusi kaedah dalam talian.

Sebelum ini, Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata lebih setengah juta peminjam tidak mampu mengelak membayar balik tunggakan pinjaman jika kementeriannya melaksanakan skim pembayaran melalui potongan gaji, tidak lama lagi.

Mengenai kadar caj perkhidmatan satu peratus, Mohd Shahrum berkata, peminjam tidak perlu bimbang dengan perkara itu kerana kelewatan PTPTN menghantar surat mengemas kini status pinjaman bukan bermakna peminjam akan dikenakan caj tiga peratus.

“Selepas mendapat maklumat yang diperlukan daripada peminjam, PTPTN akan meneliti perkara berkenaan sebelum sebarang pelarasan (kepada caj perkhidmatan satu peratus) dilakukan.”

Cadangan yang dikemukakan rasanya lebih praktikal ditujukan kepada peminjam yang menjawat jawatan tinggi dan bergaji besar sahaja. Kepada peminjam yang mempunyai dua akaun tetapi bergaji kecil pula, ia pasti memberi kesan kepada perbelanjaan bulanan mereka. Apa sekalipun, diharap peminjam terbabit dapat merancang pendapatan bulanan mereka dengan tepat agar tidak menghadapi masalah untuk melakukan bayaran balik pinjaman mereka.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: