Henti cadangan naikkan harga gula

Gula pasir dan gula perang

Gula pasir dan gula perang

Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM) meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Shahrir Abdul Samad berhenti membuat kenyataan mengenai cadangan menaikkan harga gula kerana menimbulkan panik kepada pengguna.

Presidennya, Mohd Firdaus Abdullah, berkata kenyataan seperti itu menyebabkan pemborong menyorokkan bekalan dan pengguna pula bertindak membeli barang kawalan secara berlebihan untuk stok sebelum harga dinaikkan.

Sebagai Menteri yang bertanggungjawab menjaga kepentingan pengguna, beliau berkata, kenyataan bahawa kemungkinan harga gula dinaikkan dalam tempoh terdekat tidak perlu diumumkan terlalu awal.

“Bila kerajaan sudah putuskan harganya naik, baru buat pengumuman kerana kita bimbang pemborong dan peniaga menyorokkan bekalan gula dan akhirnya menyusahkan pengguna.”

“Ini menyebabkan berlaku masalah kekurangan bekalan komoditi berkenaan yang juga barang kawalan.”

kata Mohd Firdaus.

Beliau mengulas laporan akhbar mengenai kerajaan mengkaji kemungkinan menaikkan harga gula berikutan kenaikan harga komoditi itu di pasaran antarabangsa dengan kira-kira 90 peratus bekalan gula negara adalah dari luar negara.

Shahrir dilaporkan berkata, pengumuman kemungkinan kenaikan harga gula daripada RM1.45 sekilogram selepas sambutan Tahun Baru Cina tidak akan mendorong kepada masalah kekurangan bekalan itu.

Mohd Firdaus berkata, walaupun setakat ini pihaknya belum menerima sebarang aduan berhubung kehabisan gula di pasaran, masalah itu mungkin berlaku dalam tempoh terdekat jika orang ramai panik.

Aku harap jangan ada pihak yang menangguk di air keruh ketika pengguna berada dalam keadaan panik akibat ura-ura kenaikan harga gula. Jika pemborong menyorokkan bekalan gula, pihak KPDNHEP perlu mengambil tindakan tegas terhadap mereka dan bukannya menyalahkan peniaga runcit sahaja.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: