Kejutan Anugerah Juara Lagu 23 (AJL23)

Gambar para pemenang Anugerah Juara lagu 23 diambil daripada Berita Harian Online.

Gambar para pemenang Anugerah Juara Lagu 23 diambil daripada Berita Harian Online.

Kumpulan yang memperjuangkan muzik indie, Meet Uncle Hussein yang mendendangkan lagu berjudul Lagu Untukmu, telah dinobatkan sebagai juara Anugerah Juara Lagu 23 (AJL23) pada malam Ahad, 18.01.2009 yang lalu. Mereka juga turut mengungguli juara bagi kategori Pop Rock.

Sementara itu, lagu Sampai Syurga hasil karya Audi Mok dan Ahmad Izham Omar serta lirik dan nyanyian Faizal Tahir diumumkan pemenang kategori Balada. Kemenangan itu melayakkan mereka berkongsi wang tunai RM12,000. Faizal Tahir yang mencetuskan kontroversi pada hujung tahun 2007, merangkul dua lagi anugerah peribadi beliau iaitu Vokal Terbaik dan Persembahan Terbaik melalui persembahan bertenaga ketika mengalunkan lagu Sampai Syurga. Beliau tidak dapat beraksi pada Anugerah Juara Lagu 22 (AJL22) pada bulan Januari 2008 gara-gara kontroversi buka baju dalam konsert Jom Heboh.

Turut menyerlah pada malam pengiktirafan untuk komposer, penulis lirik dan penyanyi tempatan adalah sentuhan Julfekar dan lirik oleh Ku Seman dan Izza Rosli dendangan Farawahida menerusi lagu Persoalan Cinta yang dinobatkan sebagai juara kategori Etnik Kreatif.

Ternyata tekaan aku pada malam itu jauh tersasar. Aku jangkakan lagu Aku Stacy, Cuba dan Doa Dalam Lagu akan menjuarai tiap-tiap satu kategori yang dipertandingkan. Pilihan juri professional lebih tepat kerana buat tahun kedua berturut-turut, muzik indie telah diangkat sebagai Lagu Terbaik selepas kali pertama kumpulan Estranged melakukannya pada AJL22 melalui lagu Itu Kamu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: