Asalnya nak kuatkuasakan, kemudian tangguhkan pula?

penggunaan tali pinggang keledar dalam bas ekspres

penggunaan tali pinggang keledar dalam bas ekspres

Syarat mewajibkan pemakaian tali pinggang keledar bagi penumpang belakang kenderaan persendirian yang berkuat kuasa 1 Januari lalu tidak akan diperluaskan kepada kenderaan pengangkutan awam buat masa ini, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat.

Katanya, masih terlalu awal untuk melaksanakan peraturan itu bagi kenderaan pengangkutan awam, tambahan pula beliau tidak mahu membuat pengumuman secara tergesa-gesa.

Justeru, beliau berkata, Kementerian Pengangkutan akan memfokus kepada pelaksanaan membabitkan kenderaan persendirian dan pada masa sama melakukan kajian susulan keberkesanannya.

Pada pendapat aku, pihak kementerian jangan hanya fokus kepada isu ini sahaja semata-mata, tetapi perlu ambil berat juga kepada isu-isu seperti memandu dalam keadaan mabuk dan mengantuk. Juga masalah pemandu yang memandu secara berbahaya, memandu dengan laju, kesalahan melanggar lampu isyarat dan papan tanda serta pemandu yang tidak memiliki lesen memandu yang sah dan juga cukai jalan.

Diharapkan agar penguatkuasaan ini tidak dilakukan secara bermusim tetapi ianya perlu dipatuhi setiap masa oleh semua pemandu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: