SPR perlu diberi kuasa autonomi?

Tan Sri Abdul Rashid

Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, meminta kerajaan mengkaji untuk memberi kuasa autonomi kepada suruhanjaya itu bagi membolehkannya mengendalikan pilihan raya dengan lebih cekap, telus dan adil. Beliau berkata kepada para pemberita semalam, bahawa ianya perlu bagi memastikan SPR tidak dituduh oleh orang ramai terutama pemimpin parti pembangkang sebagai alat kerajaan memenangi pilihan raya.

“Kita perlu mengkaji semula fungsi SPR supaya tiada lagi tuduhan dilemparkan dan mempertahankan diri kerana sering dituduh tiada gigi kerana tidak boleh mengambil sebarang tindakan.”

“Kuasa SPR sepatutnya diperluaskan supaya boleh memberi amaran kepada media terutama media elektronik mengenai had laporan mereka. Oleh itu, kempen pilihan raya akan lebih telus.”

katanya pada sidang media selepas merasmikan majlis pecah tanah bangunan baru SPR di Presint 2, di sini semalam.

Abdul Rashid, 66, bersara mulai hari ini dan tempat beliau diganti oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof. Beliau juga sudah mencadangkan diwujudkan badan khas bagi mengkaji keperluan SPR dan kedudukan undang-undang pilihan raya. Abdul Rashid berkata, beliau sudah mengemukakan perkara itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan menawarkan diri menjadi penasihat jika badan itu diwujudkan.

Walaupun cadangan beliau baik tetapi ianya sudah terlambat. Persoalan aku ialah:

1. Kenapa cadangan itu dibuat apabila dia mengetahui bahawa kontraknya tidak akan dilanjutkan lagi?
2. Mengapa beliau tidak mengusulkan kepada PM lebih awal sewaktu beliau masih lagi memegang jawatan Pengerusi SPR?
3. Tan Sri tidak perlu menawarkan diri untuk menjadi penasihat badan khas tersebut kerana sewaktu beliau masih di dalam jawatan, apakah reformasi atau transformasi yang telah beliau lakukan di dalam SPR? Isu dakwat kekal yang dicadangkan oleh pihak Pakatan Rakyat agar digunakan dalam PRU 12 lalu juga tidak dapat dilaksanakan oleh beliau.
4. Jika beliau dilantik kepada jawatan penasihat itu, aku risau gelombang BERSIH kali ke-2 akan berlaku dengan kapasiti yang lebih besar pula! 😀
5. Tan Sri tidak perlu fikir lagi tentang urusan kerja. Ucapan aku kepada beliau ialah Selamat Bersara Tan Sri!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: