Pengertian Hijrah Mohd Saiful Bukhari Azlan

Bernama TV

Selesai menonton Bernama TV pada malam Isnin lepas, 29.12.2008 aku menukar siaran televisyen kepada Buletin Utama TV3. Semenjak keluarga aku melanggan siaran Astro pada awal tahun ini, siaran berita Bernama TV pada setiap jam 8 malam merupakan saluran berita rasmi kami sekeluarga di rumah. Sesuai dengan slogan Baru dan Benar, bahan-bahan berita yang disampaikan berkualiti, tepat dan memenuhi keperluan diri aku.

Setelah mengalihkan siaran ke TV3, pembaca berita lelaki pada malam itu telah membaca perihal ucapan Mohd Saiful Bukhari Azlan (Saiful) berkaitan pengertian Maal Hijrah dalam laman blog peribadinya. Huh! Dengus aku. Siapakah dia di Malaysia ini sehingga diberi liputan di dalam Buletin Utama TV3? Adakah dia seorang bertaraf ahli politik, seorang penjawat awam di dalam kerajaan ataupun seorang selebriti? Adakah perkara atau individu tersebut boleh dianggap sebagai satu nilai berita di dalam slot TV3? Hebat! Insan yang bernama Mohd Saiful Bukhari Azlan ini.

Oleh kerana perasaan ingin tahu aku yang tinggi, aku cari laman blog beliau di Internet. Padahal aku bukanlah pengunjung yang kerap ke sana sebelum ini. Aku dah baca artikel yang telah beliau poskan. Saiful menyatakan bahawa tempoh 6 bulan terakhir ini adalah yang paling mencabar dalam hidup dia. Dia juga menyatakan bahawa dia benar-benar dapat menghayati konsep pengorbanan, hijrah dan konsep penyerahan diri kepada Allah S.W.T.

Adakah konsep pengorbanan yang Saiful maksudkan ialah bersembunyi daripada penglihatan orang ramai? Dalam konteks hijrah beliau, dia mengakui bahawa dia telah berhijrah daripada seorang yang takut untuk menegakkan kebenaran kepada seorang yang berani untuk menegakkan kebenaran. Jika anda katakan yang anda berani kenapa sukar kami, rakyat Malaysia terserempak atau berjumpa dengan anda di mana-mana lokasi? Jika kamu berada di pihak yang benar, keluarlah daripada tempat persembunyian kamu dan jalanilah kehidupan seperti biasa macam manusia normal yang lain.

Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Orang yang anda katakan telah meliwat kamu iaitu Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim bebas bergerak ke mana sahaja sama ada di dalam Malaysia atau di luar negara. Mungkin Saiful ingin memberitahu kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa beliau dalam proses penyerahan diri kepada Allah S.W.T. pada waktu ini. Jika benar bagai dikata Alhamdulillah aku ucapkan. Saiful mungkin sedang memantapkan ilmu agama beliau seperti melakukan solat 5 waktu, membaca Al-Quran, berzikir, berwirid dan bertahmid memuji keEsaan Allah S.W.T. Semoga Saiful diberikan nur hidayah dan berada di jalan yang lurus sempena Maal Hijrah kali ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: