Tuanku Muhriz dimasyhurkan Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan ke-11

Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir

Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir telah dimasyhurkan sebagai Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan ke-11 pada petang Isnin, 29 Disember 2008. Baginda telah dipilih bagi menggantikan bapa saudaranya, Almarhum Tuanku Ja’afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman yang mangkat pada hari Sabtu yang lalu 27 Disember 2008.

Baginda yang berusia 60 tahun kini, sepatutnya berpeluang menjadi Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan pada tahun 1967. Namun pada waktu itu, baginda hanya berusia 18 tahun dan disebabkan masih muda, tampuk pemerintahan yang kosong ekoran kemangkatan ayahandanya, Almarhum Tuanku Munawir diserahkan kepada bapa saudaranya. Selepas 41 tahun, Undang Yang Empat serta Tunku Besar Tampin semalam memutuskan Tunku Muhriz kini bergelar Duli Yang Maha Mulia Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir.

Pengumuman pemasyhuran itu dibuat oleh Undang Luak Sungai Ujong, Datuk Mubarak Dohak, 47, pada pukul 3.45 petang semalam dalam majlis penuh adat istiadat di Balairong Seri, Istana Besar Seri Menanti.

Berbeza dengan negeri-negeri lain, pemilihan Raja di Negeri Sembilan ditentukan oleh Undang Yang Empat iaitu Undang Luak Sungai Ujong, Undang Luak Jelebu, Undang Luak Rembau, Undang Luak Johol dan Tunku Besar Tampin daripada senarai Putera Yang Empat iaitu Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Laxamana (Tunku Naquiyuddin ibni Almarhum Tuanku Ja’afar), Tunku Muda Serting (Tunku Imran ibni Almarhum Tuanku Ja’afar), dan Tunku Panglima Besar (Tunku Nazaruddin ibni Almarhum Tuanku Ja’afar).

Istiadat pemasyhuran yang dimulakan dengan tembakan meriam 32 das diteruskan sebaik kesemua Putera Yang Empat, Anak Raja Bergelar, Tunku Besar Tampin dan Undang Yang Empat memasuki Balairong Seri.

Sebaik semua Undang Yang Empat menghadap Tuanku Muhriz, persembahan Mas Manah disampaikan oleh Datuk Mubarak Dohak, sekali gus kedengaran tembakan meriam 21 das menandakan pemasyhuran baginda sebagai Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan yang baru.

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: