Almarhum Tuanku Ja’afar selamat disemadi

jenazah Almarhum Tuanku Ja'afar

Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan ke-10, Almarhum Tuanku Ja’afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman, 86 tahun, selamat disemadikan di Makam Diraja Seri Menanti petang semalam.

Jenazah Almarhum dibawa dari Istana Besar Seri Menanti dengan menaiki Maharaja Diraja (kenderaan khas untuk membawa jenazah) selepas solat Asar ke Makam Diraja dengan penuh kebesaran dan adat istiadat Raja-Raja Melayu sebelum disemadikan.

Pergerakan kenderaan yang membawa jenazah Almarhum ke Makam Diraja itu diiringi 86 das tembakan meriam. Almarhum juga pernah ditabalkan menjadi Yang DiPertuan Agong Malaysia ke-10 dan memerintah Negeri Sembilan selama 41 tahun selamat disemadikan pukul 5.30 petang. Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd. Murtadza Ahmad membacakan talkin dan tahlil.

Turut berangkat ke istiadat pemakaman itu ialah Tuanku Ampuan Negeri Sembilan Tuanku Najihah Tunku Besar Burhanuddin.

Antara tetamu kehormat yang hadir memberikan penghormatan terakhir termasuk Timbalan Yang DiPertuan Agong yang juga Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah, Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Datin Seri Jeanne Abdullah, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak serta isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Almarhum Tuanku Ja’afar mangkat pada pukul 11.45 pagi Sabtu lepas di Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban setelah diserang angin ahmar.

Baginda meninggalkan Tunku Ampuan, Tuanku Najihah Almarhum Tunku Burhanuddin, tiga putera dan tiga puteri iaitu Tunku Dara Naquiah, Tunku Laxamana Tunku Naquiyuddin, Tunku Imran, Tunku Jawahir, Tunku Irinah dan Tunku Putera Nadzaruddin.

Sebagai seorang rakyat Malaysia, patik merafak sembah takziah kepada seluruh keluarga Diraja Negeri Sembilan berikutan kemangkatan Almarhum Tuanku. Semoga Allah S.W.T menempatkan Almarhum di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Amin…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: