Vietnam juara tapi Malaysia di mana?

logo Asean Football Federation

Tarikh 28 Disember 2008 merupakan kemuncak pertandingan Piala Suzuki AFF 2008 di mana perlawanan akhir pusingan kedua dilangsungkan di antara negara Vietnam bertemu Thailand. Pertemuan kedua-dua buah negara itu telah diadakan di stadium bolasepak Hanoi. Berbekalkan kelebihan satu gol ketika bermain di stadium Bangkok pada minggu sebelumnya, pasukan Vietnam dilihat tertekan dengan asakan daripada para pemain Thailand.

Namun mereka tidak sedikit pun menunjukkan rasa goyah. Pasukan Vietnam kemas bertahan dan pantas melakukan serangan balas. Thailand mendahului 1-0 sejak dari separuh masa pertama dan mengikut aggregate keputusan terikat pada kedudukan 2-2. Namun, semua itu berubah apabila Vietnam memperolehi sepakan percuma pada minit ketiga semasa waktu kecederaan setelah tempoh 90 minit tamat. Sepakan yang diambil telah ditanduk masuk oleh pemain Vietnam berjersi nombor 9 lalu seluruh stadium berpesta meraikan kemenangan pasukan negara mereka buat kali pertama dalam sejarah kejohanan tersebut.

Pasukan kerdil Vietnam boleh muncul juara tetapi pasukan bolasepak Malaysia masih lagi dalam pencarian untuk merangkul gelaran sulung. Di manakah silapnya skuad bolasepak Malaysia? Kita lebih maju daripada skuad Vietnam kerana Malaysia mempunyai liga bolasepak professional yang dikenali sebagai Liga M sejak beberapa tahun yang lalu. Persoalannya, kenapa pasukan kita masih belum boleh menyaingi pasukan-pasukan dari negara lain seperti Thailand, Singapura, Indonesia dan Vietnam ini?

Sepatutnya, dengan adanya liga professional di negara kita, pasukan bolasepak kita merupakan satu kuasa besar dalam kancah bolasepak di peringkat Asean. Namun sebaliknya pula berlaku. Kita sepatutnya malu dengan negara-negara seperti Jepun dan Korea Selatan kerana satu ketika dahulu mereka merupakan pasukan belasahan Malaysia. Tetapi kini, dengan wujudnya liga bolasepak professional di negara mereka, dua buah pasukan ini semakin digeruni dan dihormati di peringkat Asia.

Berbalik kepada pasukan Vietnam semula, apa yang dapat aku perhatikan ialah para pemain mereka rajin, berdisiplin dan tidak pernah putus asa untuk mengejar bola di setiap sudut padang. Di bawah bimbingan jurulatih Portugal, Calisto, corak permainan pasukan Vietnam meningkat dan nyata berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya. Semangat juang yang ditunjukkan oleh para pemain di atas padang tidak ubah seperti tentera Vietkong bertempur dengan tentera Amerika ketika perang Amerika-Vietnam meletus satu ketika dahulu.

Adakah para pemain Malaysia perlu menempuh kesusahan seperti ini terlebih dahulu, baru mereka mengerti erti kepayahan hidup dan belajar untuk memajukan diri dan seterusnya menjadi cemerlang pada masa akan datang? Persoalan ini aku lontarkan kepada pengunjung dan pembaca sekalian untuk menjawapnya. Renung-renungkan dan selamat berfikir…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: