Parlimen Permatang Pauh kosong mulai hari ini…

Presiden Parti KeADILan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah binti Wan Ismail telah meletakkan jawatan beliau sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh berkuatkuasa hari ini. Langkah yang diambil ini ialah untuk memberi laluan kepada suami beliau, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi bertanding di dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah berkata, beliau bagaimanapun kekal sebagai Presiden PKR. Beliau juga telah menghantar surat perletakan jawatan tersebut kepada Speaker Dewan Rakyat hari ini.

Permatang Pauh dianggap sebagai kerusi Parlimen yang selamat berdasarkan kepada keputusan pilihanraya umum lalu, Datuk Seri Dr. Wan Azizah menang besar dengan majoriti 13,388. Beliau mendapat 30,348 undi, menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dari Umno, Datuk Pirdaus Ismail yang memperolehi 16,950 undi.

Datuk Seri Dr. Wan Azizah mewakili kerusi Permatang Pauh selama tiga penggal. Dalam pilihanraya tahun 2004, beliau menang tipis dengan majoriti 590 undi, juga menewaskan Pirdaus.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: