Hari Isnin dan Sekatan Jalan Raya Menuju Parlimen…

Pagi Isnin yang lalu, 14.07.2008 seperti biasa rutin pagi aku ialah pergi kerja jika tidak bercuti. Semasa dalam perjalanan menuju ke tempat kerja, aku melalui Lebuhraya Mahameru. Sesampainya aku di persimpangan berdekatan bangunan Parlimen, aku dapat saksikan beberapa orang anggota polis trafik telah melakukan sekatan jalan raya di kedua-dua arah menuju ke Parlimen.

Sekatan jalan raya ini telah menyebabkan kesesakan lalu lintas yang luar biasa di sekitar bandaraya Kuala Lumpur. Sekatan itu diadakan kononnya untuk menghalang perhimpunan di Parlimen. Pihak polis KL juga telah mengeluarkan arahan melalui satu perintah mahkamah supaya de facto leader PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan penyokongnya tidak berada dalam lingkungan 5 km daripada bangunan Parlimen. Jika perintah ini diengkari, pihak polis tidak akan teragak-agak untuk menangkap sesiapa sahaja.

Parti-parti gabungan dalam Pakatan Rakyat menafikan bahawa mereka akan mengadakan demonstrasi di luar perkarangan Parlimen atau di sekitar ibu kota. Demonstrasi ini dipercayai akan dilakukan oleh penyokong-penyokong Pakatan Rakyat bagi menyatakan sokongan sama ada usul tidak percaya terhadap kepimpinan Pak Lah diterima ataupun ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat.

Persoalannya, dari manakah pihak polis mendapat maklumat tentang perhimpunan ini? Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mengatakan bahawa dia menerima maklumat melalui sistem pesanan ringkas mengenai perkara ini. Beliau juga telah memberitahu kepada Speaker Dewan Rakyat bahawa ahli-ahli Parlimen tidak dibenarkan membawa tetamu ke dalam Parlimen pada hari Isnin sebagai langkah menjamin keselamatan dan ketenteraman awam?

Adakah hanya melalui khabar angin atau desas-desus, pihak kerajaan perlu mengambil tindakan sedrastik ini? Mengadakan sekatan jalan raya di kebanyakan laluan masuk ke KL dengan menyusahkan rakyat yang menuju ke tempat kerja? Adakah tindakan polis ini satu langkah yang bijak? Sudah semestinya tidak! Pihak polis tidak sepatutnya bertindak atau melakukan kerja di atas arahan orang politik! PDRM perlu menjadi satu badan yang bebas dan bukan bekerja untuk menjaga survival politik parti UMNO dan BN!

Kenapa pihak polis sibuk membantu dalam isu-isu politik tetapi isu-isu yang lebih besar seperti jenayah, keselamatan orang ramai dan ketenteraman awam tidak dijadikan satu tugas yang utama? Mengapa isu kanak-kanak hilang seperti Sharlinie dan Mawi sehingga sekarang masih belum ditemui penjenayahnya? Mengapa sehingga sekarang suspek penculikan dan pembunuhan Allahyarham Nurin Jazlin Jazimin belum dibawa ke muka pengadilan? Mengapa isu mat rempit, rogol, bunuh, rompakan tidak dipandang serius oleh pihak PDRM? Isu-isu seperti inikan lagi penting daripada isu-isu politik?

Maka saya mendesak ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat mendapatkan jawapan yang munasabah daripada Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Menteri yang menjaga Hal Ehwal Parlimen berhubung isu ini. Jika mereka gagal mengemukakan jawapan yang bernas, kita desak mereka semua meletak jawatan!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: